Nederland Leest deze maand de toekomst

Ook dit jaar staat de hele maand november in het teken van Nederland Leest met dit jaar als bijbehorend thema “Robotica”. Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt in groten getale. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Met de bibliotheek als dé plaats voor ontmoeting en debat is dit een mooi moment om robotica centraal te zetten tijdens Nederland Leest.

Zonnige toekomst of einde van de mens?

Hoe denkt Nederland over robots? Zijn we bereid robots toe te laten in onze ziekenhuizen, scholen, kunstwereld, verzorgingstehuizen en onze harten? Doe mee aan de grootste bevolkingsenqûete over robots en vul de Robo-barometer in!

Robo-barometer

Ontmoet Zora Robot

Zora robot is de nieuwe bewoner van Zorgcentrum Ravestein in Geldermalsen. De robot overhandigt het 1e exemplaar van het boek Ik, robot aan wethouder Niko Wiendels. Zora wordt onder meer ingezet voor de activering van ouderen in woonzorgcentra en op scholen voor jonge autistische kinderen. 

Modelspoorbanen

Modelspoorclub Maas en Waal verzorgt een demonstratie met twee modelspoorbanen. Je ziet hoe de baanbesturingssoftware werkt en hoe je realistisch huizen op schaal na kunt bouwen. 

Ontmoet Robot Dash

Ontmoet robot Dash, een slimme robot die je zelf kunt programmeren. Bijvoorbeeld door het een exemplaar van Ik, robot te laten overhandigen aan wethouder Melissen. Iedereen is van harte welkom hiervan getuige te zijn. Probeer daarna de robot zelf uit en maak kennis met alle andere technische apparaten in het Medialab in Bibliotheek Tiel.

Alles over digitaal speelgoed

Speelgoed dat verbonden is met internet, hoe veilig is dat en wat is goed speelgoed? De mogelijkheden lijken eindeloos. Deze avond is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met kinderen en jongeren. Ouders, opvoeders, pedagogisch medewerkers, leerkrachten,
opa’s en oma’s; iedereen is welkom! Na afloop ga je naar huis met aandachtspunten voor het aanschaffen van veilig speelgoed en een lijstje tips. Handig met het oog op 5 december... 

Lees de toekomst

Geef je mening

Praat mee over robotica! En krijg het boek Ik, robot cadeau.

Extra: Tiende verhaal van Ronald Giphart

Aan de Nederland Leest-editie van Ik, robot is een extra verhaal toegevoegd, dat Ronald Giphart samen met een robot schreef.

Giphart experimenteert

Kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Ronald Giphart ging, in samenwerking met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen dit uitdagende schrijfexperiment aan.

Lezing over Cybercrime

Cybercrime is een van de snelst groeiende vormen van criminaliteit. Des temeer een reden om nog maar eens stil te staan bij de vraag hoe je je het beste kunt gedragen op het Internet en hoe je je het beste kunt wapenen tegen virusaanvallen. Entree: € 5,-. 

Coderdojo

Programmeren is fun en heeft de toekomst! Bij CoderDojo Tiel leren kinderen, tussen de 7 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s te maken, games te maken en meer. Dus aan de slag met Scratch en HTML/CSS. Gratis en vooraf aanmelden is niet nodig!