Update coronavirus

Gepubliceerd op: 23 april 2020 10:56

rivm

7 mei 2020 - Op 6 mei kondigde premier Rutte aan dat de bibliotheken vanaf 11 mei weer open mogen. Veilig opengaan volgens protocol vergt een behoorlijke organisatie, niet in de laatste plaats omdat er een retourstroom boeken op gang komt, waarvan elk exemplaar 72 uur in quarantaine moet.

De retourstroom en het 1,5 meter protocol vragen een ander werkproces en een grotere personele inzet dan Bibliotheek Rivierenland voor de coronacrisis gewend was.

Afhaalservice

Bibliotheek Rivierenland gaat daarom van start met een afhaalservice met ingang van 18 mei, in een beperkt aantal vestigingen. Hierbij kunnen klanten hun materialen terugbrengen en een aantal vooraf bestelde boeken afhalen. Daarnaast faciliteert de Bibliotheek een boeken bezorgservice voor bibliotheekleden van 70 jaar en ouder.

Beperkte opening

Vanaf 2 juni kunnen klanten weer zelf boeken kiezen in een aantal vestigingen. Vanwege de nieuwe werkprocessen op basis van het strenge protocol, opent de Bibliotheek bij deze stap een deel van de vestigingen met aangepaste openingstijden. En beperkt Bibliotheek Rivierenland de dienstverlening nog tot slechts het lenen en terugbrengen van materialen. Het gebruikmaken van werk- en studieplekken, het bezoeken van activiteiten als lezingen, workshops en cursussen volgt pas in een later stadium.

Geen uitleen fysieke boeken en geen bezorgservice

Alle vestigingen van Bibliotheek Rivierenland zijn dus gesloten. Wij lenen momenteel ook geen fysieke boeken uit en hebben geen bezorgservice, om een aantal redenen:

1. Bibliotheek Rivierenland volgt het advies op van het ministerie van OC&W, de branchevereniging en de samenwerkende provinciale bibliotheekorganisaties om zich te beperken tot een digitale dienstverlening. Dit om verspreiding van het virus zoveel als mogelijk te voorkomen.

2. Met ruim 47.000 leden, moet elke alternatieve vorm van dienstverlening veilig uitgevoerd kunnen worden, naast de haalbaarheid in uitvoering. Onze grote hoeveelheid leden, de ligging van ons werkgebied en het veilige verzekerde vervoer spelen daarbij een rol.

3. Wij zijn voor onze dienstverlening in de locaties afhankelijk van de inzet van 160 vrijwilligers. Deze vallen veelal in de risicogroepen. Dat betekent dat wij hen niet verantwoord kunnen inzetten. Daarnaast valt ook een deel van onze medewerkers in de risicogroepen.

4. Een aantal bibliotheken is gevestigd in gebouwen waartoe we op dit moment geen toegang hebben. Dat betekent dat we in een aantal gemeenten niet zouden kunnen voorzien in bezorging.

5. Doordat het virus op karton, papier en plastic blijft leven, adviseert het RIVM om boeken niet in te nemen. Dan is een aangepaste dienstverlening al bijna niet uit te voeren voor een organisatie van onze omvang.

Alle bovenstaande redenen in acht nemend, willen wij niet bijdragen aan de mogelijke verspreiding van het virus, waarmee we -tegen de adviezen van alle instanties en de zorgmedewerkers in- onze medewerkers en klanten in gevaar kunnen brengen.
Uiteraard betreuren wij de huidige situatie. Als dienstverlenende organisatie proberen we onze klanten op alle mogelijke manieren digitaal te ondersteunen: bij het lenen en lezen van e-books, en bij het gebruik maken van de gratis extra collectie digitale luisterboeken. Daarnaast bieden we de Thuisbieb-app, die beschikbaar is voor alle inwoners van Nederland.

Welkom bij de Digitale Bieb

Thuisbieb

Alle bibliotheken in het land sluiten tijdelijk de deuren vanwege het coronavirus. Daarnaast wordt mensen gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Boeken en ander materiaal lenen bij de Bibliotheek kan dus even niet. Maar, voor leden (en ook niet-leden) die willen blijven lenen & lezen zonder het huis te hoeven verlaten zijn e-books en luisterboeken een goed alternatief. Gelukkig kunnen zowel leden als niet-leden gebruik maken van diverse andere diensten van de Bibliotheek. Ontdek ze hieronder!

E-books: Leden kunnen 10 e-books per 3 weken lenen. Hou je bibliotheekpas bij de hand en maak snel een account aan --> www.onlinebibliotheek.nl/e-books
Luisterboeken: Voor leden én niet-leden hebben we hele mooie collectie met extra luisterboeken in de LuisterBieb-app --> www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb.html. Bekijk de instructievideo.
Digitale bronnen: Ook hebben we nog veel meer digitale bronnen die je kunt raadplegen zonder dat je daarvoor naar de Bibliotheek hoeft te komen. Bekijk ze snel.
Jeugd en jongeren: De scholen en Bibliotheken zijn dicht. Gelukkig kun je hier ook interessante info vinden voor thuisblijvende kids. Met je bibliotheekaccount heb je onbeperkt toegang!
ThuisBieb. Deze app is een cadeautje van de bibliotheek aan leden en niet-leden. In de ThuisBieb zitten 100 e-books, beschikbaar voor iedereen. De ThuisBieb is in ieder geval open tot 1 juni en bevat een brede selectie aan mooie titels voor jeugd en volwassenen. Door de ThuisBieb is de bibliotheek toch gewoon open, maar dan online. Zo willen we Nederlanders die in deze tijd binnen moeten blijven toch een mooie leeservaring bieden. Meer over de ThuisBieb >

Vragen?

Heb je vragen? Tot en met 28 april kun je onze klantenservice van 10:00 - 17:00 uur telefonisch bereiken op nummer 0344 - 63 99 40, of via mail: klantenservice@bibliotheekrivierenland.nl.