Aftrap Boekenweek 2019 met Tiels Boekenfeest 23 maart

Gepubliceerd op: 27 februari 2019 11:20

De Boekenweek staat voor de deur met als thema: de moeder de vrouw. Van 23 t/m 31 maart vieren we boeken over moederschap en vrouwen in het bijzonder. Bekende schrijvers, interactieve en creatieve workshops, exposities, muziek en boekverfilmingen zijn slechts een greep uit de activiteiten die Bibliotheek Rivierenland in de regio organiseert. Zaterdag 23 maart vormt het Tiels Boekenfeest de aftrap van een gevarieerd activiteitenprogramma.

Het thema van de 84ste Boekenweek, die van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart 2019 plaatsvindt, is De Moeder De Vrouw. De Boekenweek viert het boek, en in 2019 vieren we boeken over moederschap in het bijzonder. Boeken geschreven door moeders, dochters en zonen. Over de rol van de moeder en van de vrouw zijn vele verhalen te vertellen en discussies te voeren. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. De thematiteltafel in de bibliotheek laat zien hoe veelvuldig de moederfiguur aanwezig is in de literatuur, en hoe veelzijdig de meningen zijn over moederschap en vrouwelijkheid. Staan deze identiteiten los van elkaar, of zijn ze met elkaar verbonden? Kom naar de bibliotheek om mee te praten over dit thema, te luisteren naar onze gasten en om u te laten inspireren door de thematitels. De Boekenweek duurt tot en met zondag 31 maart.

Tiels Boekenfeest

De aftrap van de Boekenweek 2019 vindt plaats in Zinder in Tiel. Met maar liefst vier literaire gasten. Annegreet van Bergen geeft een lezing over haar nieuwste boek Het goede leven. Adriaan van Dis en Ellen Deckwitz gaan onder leiding van interviewer Roel Knijff met elkaar in gesprek over het thema De Moeder De Vrouw en dragen ieder voor uit eigen werk. Lidewijde Paris verzorgt de interactieve workshop Hoe lees ik moeders & vrouwen in de literatuur? Tussen 16:00 en 21:30 is er muziek, theater en dans. Er zijn kunstzinnige workshops, diverse expo's en een boekenmarkt. Het Tiels Boekenfeest is een initiatief van Bibliotheek Rivierenland en Cultuurbedrijf Tiel, met medewerking van Boekhandel Arentsen, ROC Rivor en RSG Lingecollege.

Inge van der Krabben

In Ammerzoden leest schrijfster Inge van der Krabben voor uit haar nieuwste boek In je dromen ga jij. Een roman over drie Marokkaanse vrouwen in Nederland en een familiegeheim. over ongeschreven regels, het durven openbreken van tradities en het toelaten van het onbekende. De lezing is gratis. Graag vooraf aanmelden.
Ook in Culemborg verzorgt van der Krabben een lezing. Samen met Sarah van Heuven een avond Literatuur en Muziek. Van Heuven zet speciaal voor deze avond gedichten van de Culemborgse dichter Marco Houtschild op muziek. Het resultaat is een aantal bijzondere liedjes.

Heleen van Royen

Iedereen heeft een moeder, zorgzaam en hartverwarmend, streng of afwezig. Fictie en non fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap. In Culemborg is het woord hierover aan Heleen van Royen.

Films en Esther Gerritsen

In Geldermalsen slaan LingeFilm en Bibliotheek Rivierenland de handen ineen met de vertoning van een boekverfilming Dorst en het uitnodigen van de schrijfster van de gelijknamige roman en het scenario van de gelijknamige film. Voorafgaand aan de tragikomische en ontroerende film spreekt Peter van Steen met romanschrijfster, scenariste en columniste Esther Gerritsen over haar werk en de verfilming van haar roman. Net als in het sonnet van Martinus Nijhoff uit 1934 -- “O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer” -- dat geïnspireerd is op de Waalbrug bij Zaltbommel, gaat de film Todo sobre mi madre over de archetypische vrouw, de moeder. De film draait in Stroomhuis Neerijnen en wordt toegelicht door filmexpert Marc Westermann.

Creatieve workshop

Ik ging naar Bommel om de brug te zien. Zo begint het sonnet De moeder de vrouw uit 1934 van Martinus Nijhoff. Met uitzicht op de brug kan men in deze creatieve workshop tekenen en/of schrijven wat je ziet. Margo Vonk van Atelier Huiswerk laat je graag ontdekken hoe leuk en makkelijk dat is.

Boekenweekmagazine

Ook dit jaar weer verandert het AD Magazine speciaal voor de Boekenweek in een uitgebreide boekenbijlage. Dit Boekenweekmagazine staat vol interviews met schrijvers, inspirerende reportages, verdiepende artikelen en heel veel boekentips bij het thema De moeder de vrouw. Het Boekenweekmagazine is vanaf 23 maart gratis verkrijgbaar in de Bibliotheek.

Boekenweekessay

Het Boekenweekessay, dit jaar geschreven door Murat Isik, is te leen in de bibliotheek. Murat Isik, die met Wees Onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs 2018 won, vertelt in het essay het verhaal van zijn moeder Aynur. Zij werd geboren in een dorp Oost-Turkije en kwam terecht in de Bijlmer, waar ze een jarenlange emancipatiestrijd voerde. Mijn moeders strijd is een ontroerend portret van Isiks inspirator en grote voorbeeld.

Speciaal Boekenweekgedicht

Naast het Boekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Jan Siebelink, en het Boekenweekessay, is er dit jaar voor het eerst ook een speciaal Boekenweekgedicht. Het gedicht is geschreven door een hedendaagse vrouwelijke dichter en maakt deel uit van een serie gedichten rond het thema De moeder de vrouw, die verschijnt in Trouw. NS is hoofdsponsor van de Boekenweek. Op zondag 31 maart 2019 kan iedereen daarom gratis reizen met de trein op vertoon van het Boekenweekgeschenk Jas van belofte. Geschenkauteur Jan Siebelink ontmoet lezers in de trein.

Reserveren en kaartverkoop

Met deze literaire schrijvers te gast, de uiteenlopende lezingen, workshops en films, is er een ruime keuze aan Boekenweekactiviteiten. Een compleet overzicht van data en tijden, toegangsprijzen en de mogelijkheid tot reservering, vind je hier.