Corona update: meer Bibliotheken open!

Gepubliceerd op: 29 juli 2020 12:01

rivm

Het RIVM heeft nieuwe protocollen vrijgegeven voor bezoekers in Bibliotheken. Dat betekent dat er meerdere vestigingen geopend worden. De Bibliotheken van Aalst, Ammerzoden, Beesd, Beneden-Leeuwen, Culemborg, Dodewaard, Druten, Geldermalsen, Haaften, Herwijnen, Kerkdriel, Kesteren, Ophemert, Tiel en Zaltbommel zijn vanaf 3 augustus in aangepaste vorm open. Ook de zelfservicepunten in Maasbommel, Vuren en Brakel kunnen inmiddels weer gebruikt worden. Vanaf 8 augustus kunnen de vestigingen in Tiel, Geldermalsen en Culemborg ook op zaterdag bezocht worden.

Binnen de Bibliotheken gelden nog steeds de veiligheidsvoorschriften van het RIVM. Bezoekers moeten 1,5 meter afstand houden. Daarnaast is het verplicht om bij binnenkomst je handen te desinfecteren. Je kunt zonder afspraak binnenlopen op aangepaste openingstijden. Studeren, lezen of anderen ontmoeten in de Bieb kan voorlopig nog niet. Ook kopiĆ«ren en printen is nog niet toegestaan. 

Inmiddels zijn onze activiteiten weer opgestart! We hanteren daarbij de richtlijnen van het RIVM. Deelnemers moeten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden (waardoor het aantal mensen dat kan deelnemen beperkt is) en zich van tevoren aanmelden. Mensen die covid-gerelateerde klachten hebben, mogen niet deelnemen. Kijk in onze agenda voor meer informatie.

Niet meer in quarantaine

Bibliotheekmateriaal dat is ingeleverd, gaat niet meer in quarantaine. Het effect van quarantaine van ingeleverde materialen wordt teniet gedaan doordat alle materialen in de Bibliotheek door onze bezoekers kunnen worden aangeraakt. Bovendien bestaat er geen zekerheid over de veiligheid die de quarantainemaatregel zelf biedt. Het RIVM schat in dat de kans dat iemand via een boek besmet wordt niet groot is, zelfs wanneer het virus op dat boek aanwezig is. Om schijnveiligheid te voorkomen volgen we de maatregelen die op basis van adviezen van het RIVM in andere branches (zoals de levensmiddelenmarkt en pakketdiensten) worden toegepast. Je kunt dus weer zelf je boeken inleveren met behulp van het zelfservice apparaat. 

Veiligheid

Onze medewerkers houden zich aan de hygiĆ«nemaatregelen. Bezoekers wordt gevraagd om hun handen te desinfecteren als ze de Bibliotheek binnenkomen. Dit zijn de belangrijkste en meest effectieve maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Ook de medewerkers van de Bibliotheek dragen handschoenen en zorgen ervoor dat er geen fysiek contact ontstaat. Zieke medewerkers blijven thuis. Ben je verkouden of heb je griepklachten? Dan adviseren we je om de Bibliotheek niet te bezoeken en thuis te blijven. Zolang de coronamaatregelen van kracht zijn, geldt er een leentermijn van 8 weken. 

Aangepaste openingstijden

De 18 locaties hebben aangepaste openingstijden. Kijk voor alle openingstijden op de volgende pagina.

Reserveringen

Het is ook weer mogelijk om je gereserveerde materialen op te halen. Dit geldt voor zowel 'oude' reserveringen (reserveringen die je geplaatst hebt voordat de coronamaatregelen van kracht werden) als voor nieuwe reserveringen. In het schema hieronder zie je in welke vestiging je jouw reservering kunt ophalen als de Bibliotheek bij jou in de buurt nog gesloten is. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. 

Bibliotheek Reservering ophalen in
Asperen Geldermalsen
Dreumel Beneden-Leeuwen
Heukelum Geldermalsen
Ochten Dodewaard
Opheusden Dodewaard
Haal- en brengpunt Reservering ophalen in
Boven-Leeuwen Beneden-Leeuwen
Culemborg-Lek en Linge Culemborg
Deest Druten
Deil Geldermalsen
Horssen Druten
Tiel-Passewaaij Tiel
Nederhemert Zaltbommel

Vervolgstappen

In afwachting van hoe het in aankomende periode gaat en afhankelijk van de verdere versoepeling van de coronamaatregelen door de overheid, zal Bibliotheek Rivierenland de dienstverlening ook verder opstarten.

Updates

Updates over de vervolgstappen publiceren we op de website en communiceren we ook via onze digitale nieuwsbrief en we posten ze op social media.

Vragen?

Heb je vragen? Je kunt onze klantenservice op werkdagen van 10:00 - 17:00 uur telefonisch bereiken op nummer 0344 - 63 99 40, of via mail: klantenservice@bibliotheekrivierenland.nl.

  • www.bibliotheekrivierenland.nl/corona