De Boekenweek komt eraan! Ontmoet de rebellen en dwarsdenkers

Gepubliceerd op: 30 januari 2020 15:39

boekenweek 2020

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers.

Thema: rebellen en dwarsdenkers

Rebellen en dwarsdenkers zijn ons niet onopgemerkt gebleven in de literatuur. Schrijvers zoals Bernlef, Vladimir Nabokov en Charlotte Mutsears hebben de literatuur veranderd. Taboes werden massaal doorbroken en grenzen werden steeds verder verlegd. Ze waren belangrijk voor de literatuur, dat zeker. Zo hebben rebelse personages ons allen aan het denken gezet, hebben we ons wellicht verplaatst in deze dwarsdenkende schrijvers en hebben ze ons een reflectie gegeven van wie we nu echt zijn. En welk effect heeft dit op de hedendaagse, moderne maatschappij?

Een paar van die hedendaagse rebellen reizen af naar Rivierenland. Ellie Lust komt naar Culemborg, Sonja Barend naar Geldermalsen en Maarten van Rossum bezoekt Tiel. Binnenkort in jouw Bibliotheek! En dit is slechts een greep uit ons Boekenweekprogramma. Dat belooft wat!

Ellie Lust

Ellie Lust is te gast in Het Weeshuis in Culemborg. In haar boek ‘Mijn jaren bij de politie’ vertelt de ex-politieagente openhartig en eerlijk over de ruim dertig jaar dat ze bij de politie in Amsterdam werkte. In die jaren deed Ellie Lust ervaring op met bijna alle facetten van het politievak.

Maarten van Rossem

Maarten van Rossem is te gast in de Bibliotheek in Tiel (in Zinder). Met onderkoelde humor, een kritische blik en onvoorstelbaar veel kennis zal deze historicus ingaan op de actualiteit, maatschappelijke vraagstukken en politieke kwesties.

Sonja Barend

Sonja Barend is te gast in de Bibliotheek in Geldermalsen. Zij was een van de meest vertrouwde gezichten op de Nederlandse televisie. Generaties groeiden op met haar programma's. Haar heldere en betrokken manier van interviewen was een voorbeeld en inspiratie voor velen. Achter haar elegante en intelligente verschijning gaat een aangrijpend oorlogsverleden schuil wat ze beschrijft in haar boek ‘Je ziet mij nooit meer terug’. Wouter Kurpershoek interviewt haar naar aanleiding van haar boek.