Finalisten Grote DigiTaalStrijd Rivierenland bekend

Gepubliceerd op: 5 september 2017 15:55

Grote DigiTaalStrijd

De gemeentelijke voorrondes van de Grote DigiTaalStrijd leverden op zeven plaatsen in de regio een zeer geanimeerde maandagavond op. De Grote DigiTaalstrijd is een ludieke battle voor het goede doel, die Bibliotheek Rivierenland en BIZ samen voor het eerst organiseren dit jaar. Het was een avond waar ruim 300 mensen bezig waren met het thema laaggeletterdheid, een waardevolle regionale start van de Week van de Alfabetisering.

Maar liefst 89 teams van 3 personen schreven zich in voor de voorrondes. Samen zorgden zij voor een opbrengst van € 7.890,-. Met dit geld gaat Bibliotheek Rivierenland de lokale bibliotheken voorzien van goed uitgeruste leerplekken voor laaggeletterden.

Grande Finale

Teams konden zich inschrijven in drie categorieën: particulier, maatschappelijke organisatie of bedrijf. De gemeentelijke voorrondes van de eerste editie van de Grote DigiTaalStrijd werden op 4 september gespeeld op zeven locaties. Dit leverde tien winnende teams op; De Taalvreters (Culemborg), SPOM (Druten), Biebteam DigiTaalis (Geldermalsen), de kinderkamer Digibeten (Lingewaal), Rijnbrinkgirls (Maasdriel), De Scrabbles (Neder-Betuwe), Heel Haaften Leest (Neerijnen), De Gelderlander (Tiel), De Taaltijgers (West Maas en Waal) en Ik ken überhaupt maar 1 woord Duits (Zaltbommel). Deze teams mogen opnieuw de hersens kraken tijdens de Grande Finale op 26 oktober in Zinder in Tiel.

Zeer geanimeerde avond

De voorronde van de Grote DigiTaalStrijd bestond uit een door Ronald Giphart geschreven dictee en een battle. Giphart las zijn zinnen voor in een videofilmpje. Het zacht geroezemoes ging snel over in een stilte; je kon bijna een speld horen vallen. Deelnemers ploeterden en zwoegden op het schrijven en leken bijna opgelucht met het zetten van de laatste punt. Daarna bogen de teams zich over battlevragen over laaggeletterdheid en over het digitale tijdperk. Het was een zeer geanimeerde avond.

Prijzen

Diverse sponsoren werkten mee aan de prijzenpot van de Grote DigiTaalStrijd. MediaMarkt maakte de eerste prijs, een fitbit voor elk winnend teamlid, mogelijk. En 3Zussen, Restaurant de Betuwe en Sligro Tiel zorgden voor een culinaire traktatie waarmee de tweedeprijswinnaars naar huis konden gaan. In de Grande Finale maken de kandidaten kans op een hotelovernachting inclusief ontbijt bij Hotel Tiel Van der Valk, een theaterarrangement bij Schouwburg Agnietenhof of een driejarig All-You-Can-Read abonnement inclusief een KOBO e-reader bij Bibliotheek Rivierenland.

Leerplekken

Met de Grote DigiTaalStrijd heeft Bibliotheek Rivierenland voor ogen om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Daarnaast hebben de 17 particuliere teams, 51 non profit teams en 21 bedrijfsteams samen voor een opbrengst gezorgd van € 7.890,- . Met dit geld worden de Bibliotheken voorzien van speciale leerplekken waar laaggeletterden terecht kunnen om onder deskundige begeleiding aan hun vaardigheden te werken.