Gaby Lafeber vertrekt op 1 januari bij Bibliotheek Rivierenland

Gepubliceerd op: 21 september 2017 11:32

Directeur-bestuurder Gaby Lafeber stopt op 1 januari a.s. met haar werkzaamheden bij de Openbare Bibliotheek Rivierenland. Zij heeft dan 5,5 jaar leiding gegeven aan de transformatie van Bibliotheek Rivierenland tot een innovatieve bibliotheek met een brede dienstverlening.

Verruimde openingstijden van alle 19 vestigingen met hulp van 300 vrijwilligers; 10 zelfservicepunten in de regio; de eerste boetevrije bibliotheek van Nederland; het eerste e-reader abonnement; lees-/mediacoaches op bijna 100 basisscholen (en op het consultatiebureau); het regionale Bondgenootschap voor Geletterdheid; het project SamenWel (met ziekenhuis en GGD) en maar liefst 11 nieuwe of vernieuwde bibliotheken in 5,5 jaar, met onlangs nog de opening van de nieuwe bibliotheek in Zinder in Tiel, en de succesvolle voorrondes van de Grote DigitaalStrijd (samen met de business club BIZ): Bibliotheek Rivierenland heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten.

Lafeber: “De dienstverlening van de bibliotheek is inderdaad behoorlijk veranderd. Naast het uitlenen van boeken en e-books (nog steeds een belangrijke kerntaak) zijn we heel actief aan de slag gegaan met het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid. Hierbij werken we nauw samen met het onderwijs, vele andere maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven. En in onze vestigingen komt steeds meer ruimte voor studieplekken, activiteiten en ontmoeting. Omdat daar behoefte aan is.”

De regionale samenwerking van 10 gemeenten ten aanzien van het bibliotheekwerk in Rivierenland is uniek in Nederland. “De steun van onze 10 gemeenten is bij al deze nieuwe ontwikkelingen van groot belang geweest. Het was natuurlijk niet altijd even makkelijk de afgelopen jaren - in tijden van economische crisis en bezuinigingen - maar ik ben enorm trots op alles wat we met elkaar bereikt hebben. Dat kan trouwens echt alleen maar met een team heel gedreven en deskundige medewerkers en vrijwilligers, op wie ik erg trots ben”, aldus Lafeber.

Eind 2017 hoopt Lafeber samen met de 10 gemeenten een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de jaren 2019-2022 te hebben afgerond. Begin 2018 verhuist zij naar Rotterdam, waar zij - in het kader van haar ‘inburgering’- een nieuwe baan wil zoeken.