Nieuw Bibliotheekpunt op Lek en Lingecollege

Gepubliceerd op: 23 april 2018 08:48

Alle bibliotheekboeken uit heel Nederland afhalen in je eigen school. Voor de leerlingen van ORS Lek en Linge in Culemborg is dat nu mogelijk dankzij de samenwerking tussen Bibliotheek Rivierenland en de school. Enige voorwaarde is dat een leerling lid is van de bieb. Dat hoeft geen belemmering te zijn, want het lidmaatschap is gratis voor jongeren onder de 18.

De mediatheek van Lek en Linge - je kunt er voor meer dingen terecht dan alleen boeken, zoals laptops of iPads - telt zo'n 18 duizend boeken. Dat lijkt veel, maar is het niet want het aanbod is vele malen groter."Het is belangrijk om leerlingen een keus te bieden," zegt mediathecaris Hendrikje Schievink van Lek en Linge. "Op Lek en Linge blijven we sterk inzetten op leesbevordering bij alle opleidingen. Lezen is een belangrijke vaardigheid. Door meer te lezen kun je beter lezen en dit heeft een positief effect op alle schoolprestaties." Maar jongeren in de middelbare schoolleeftijd lopen niet vanzelf warm voor een goed boek. Van Marloes Reuvers, projectleider educatie bij Bibliotheek Rivierenland, hoorde Schievink dat die categorie in de bibliotheek ondervertegenwoordigd is. Dat zette haar aan het denken. "Waarom gaan we niet samenwerken? Ik heb een plan geschreven en dat is op school goed ontvangen. Voortaan kun je als bibliotheeklid in de mediatheek elk boek bestellen en enkele dagen later ophalen."

Een boek voor ieder kind

Dat het onderwijs en bibliotheekwezen samenwerken is niet nieuw. Wat dit wél bijzonder maakt is dat de mediatheek vanaf nu 'Bibliotheekpunt Lek en Linge' heet en officieus het 11de Bibliotheekpunt in Rivierenland is. Twee baliemedewerkers staan leerlingen met raad en daad bij. "Naast de collectie aanbieden, kun je leerlingen ook informeren en helpen een keus te maken. Neem eens een keer geen thriller. Of probeer deze eens. Voor de bovenbouw gaat het om ‘Lezen voor de Lijst’, bij de onderbouw staat het leesplezier voorop. Ons streven is een boek voor ieder kind."

Het beslissende boek

Marloes Reuvers is ook blij met deze ontwikkeling. "Tot nu toe zijn we met VO-scholen vooral bezig met projecten die op leesbevordering zijn gericht. Hier gaat het om toegang tot de fysieke materialen. We willen kinderen in aanraking brengen met boeiende boeken en dan hopen we dat daar het beslissende boek bij zit dat iemand tot een echte lezer maakt. Wat dat bij mij was? Blauwe plekken van Anke de Vries. Ik zat in groep 7, dus dat is al even geleden." Ook Hendrikje Schievink weet nog goed welk boek van haar een lezer maakte. "Dat was Pjotr van Jan Terlouw."

Bibliotheekpunt Lek en Linge start na de meivakantie (7 mei).