Ronald Giphart schrijft dictee Grote DigiTaalStrijd

Gepubliceerd op: 15 augustus 2017 14:33

Foto Ronald Giphart: Keke Keukelaar

De populaire schrijver Ronald Giphart verbindt zich aan de Grote DigiTaalStrijd. Voor zowel de voorrondes als de grande finale schrijft hij het dictee. Bij de Grande Finale is de schrijver ook aanwezig. Hij draagt dan niet alleen zijn dictee voor aan de finalisten, maar reikt ook de prijzen uit.

De Grote DigiTaalStrijd is een ludieke battle voor het goede doel. Daarin gaan teams van drie personen de strijd met elkaar aan: wie beschikt over de beste taal- en digitale vaardigheden? Het dictee is het enige onderdeel van deze ludieke battle, dat offline –gewoon op papier- uitgevoerd wordt. Andere taal- en digitale vaardigheden worden tijdens de battle digitaal getoetst.

Giphart en laaggeletterdheid

Giphart is een echte alleskunner. Gepokt en gemazeld in de wereld van taal en dictee, geeft hij lezingen over de kracht en het belang van taal en was hij reeds eerder betrokken bij het thema laaggeletterdheid. Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, herschreef Giphart in makkelijke taal een boek van hemzelf. En hij schreef mee aan een verhalenbundel in begrijpelijke taal. Met verhalen die tot stand gekomen zijn in een samenwerking tussen taalcursisten en hun taalcoaches.

Op naar de 150+ deelnemers

Aan het woord projectleider Lisanne van Iterson: “114 mensen hebben zich inmiddels ingeschreven. Het gaat om particuliere teams, maar ook non-profit en bedrijventeams, zoals de GGD, Ziekenhuis Rivierenland, de Gelderlander, de Rabobank, gemeenten, een kinderdagverblijf... van alles. Daar zijn we blij mee, maar we streven naar meer. We willen tenslotte zo veel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen laaggeletterdheid.”De voorrondes vinden maandagavond 4 september 2017 op tien plaatsen in de regio tegelijkertijd plaats. Winnaars van de gemeentelijke voorrondes gaan door naar de Grande Finale in het nieuwe cultuurgebouw Zinder in Tiel.

Inschrijven teams

Naast taalvaardigheden kunnen deelnemers ook laten zien hoe het staat met hun digitale vaardigheden en mediawijsheid. Vrienden, collega’s, sportmaatjes, klasgenoten, families; iedereen vanaf 12 jaar die spelenderwijs, tijdens een gezellige avond, zijn taal- en digitaal vaardigheden wil testen, kan zich als team van drie personen inschrijven voor een van de gemeentelijke voorrondes van de Grote DigiTaalStrijd. De gemeenten* onderstrepen het belang van het terugdringen van laaggeletterdheid in de regio en werken graag mee om het bewustzijn te vergroten. Alle gemeenten stellen hun raadzaal ter beschikking voor de voorrondes van de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland. Voor meer informatie en inschrijving: www.grotedigitaalstrijd.nl.

Leerplekken

De Grote DigiTaalStrijd is een battle voor bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Bibliotheek Rivierenland organiseert dit evenement samen met businessclub Betuwe in Zaken om laaggeletterdheid in de regio terug te dringen en digitale vaardigheden te bevorderen. Met de battle wordt geld opgehaald, om alle Bibliotheken in de regio te voorzien van speciale leerplekken waar laaggeletterden terecht kunnen om onder deskundige begeleiding aan hun vaardigheden te werken.

* deelnemende gemeenten zijn: Culemborg, Druten, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Foto: Keke Keukelaar