Veel te doen in de Bieb tijdens Nationale Voorleesdagen

Gepubliceerd op: 16 januari 2020 14:33

nationale voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen staan weer voor de deur en dat betekent veel leuke, gratis activiteiten voor kleintjes. Een speciaal voorleesteam tourt met een levendige show om aan ruim 1.600 peuters het prentenboek van het jaar voor te lezen. Er is een gratis, muzikale meespeelvoorstelling over Moppereend en voor nieuwe jeugdleden ligt er een klein presentje klaar in de Bieb.

Alles in de hoop dat de kleintjes later grote lezers worden.

Tot prentenboek van het jaar 2020 is verkozen: Moppereend van (Lemniscaat) van Joyce Dunbar en illustrator Petr Horáček. Om het belang van voorlezen extra onder de aandacht te brengen, organiseren we leuke, gratis (voorlees)activiteiten voor kinderen van 1 – 6 jaar. Check voor alle data en tijden de website: www.bibliotheekrivierenland.nl/nationalevoorleesdagen

Meespeelvoorstelling Moppereend

In Culemborg, Geldermalsen, Tiel en Zaltbommel kunnen kinderen in de Bieb met vertelsels en muziekjes letterlijk het verhaal van Moppereend spelen. Tijdens deze meespeelvoorstelling mogen ze allemaal mee dansen, zingen en mopperen. Natuurlijk komt het allemaal goed en eindigen ze samen gezellig en vrolijk onder de regenboog. Een ware beleving voor kinderen vanaf 1 jaar, ook vanwege de live muziek. Uitgevoerd door De Muziekstal, Conny de Vries speelt yukelele en Christianne Maurer de piano. De voorstelling duurt ongeveer 40 minuten en is voor iedereen gratis. Op 22 en/of 27 januari. Graag wel even aanmelden

Voorleesteam on tour

Met het prentenboek van het jaar onder de arm, trekt in deze periode een speciaal voorleesteam erop uit om een serie BoekStart voorleesshows aan ruim 1.600 peuters in de regio te bezorgen. Het voorleesteam gaat op geanimeerde en interactieve wijze voorlezen en maken daarbij gebruik van spelelementen, muziek en een mooi decor. Alles in de hoop dat deze kleintjes later grote lezers worden. De voorleesfeestjes in Aalst, Beesd, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Kerkdriel, Tiel en Zaltbommel zijn gratis. Aanmelden is niet nodig.

Extra feestelijk voorleespret

Om de start van de Nationale Voorleesdagen te vieren worden kinderen op woensdagmiddag 22 en 29 januari tijdens de vaste wekelijkse voorleespret in de Bieb verrast met extra feestelijk voorleesplezier. In de vestigingen Kerkdriel, Haaften en Aalst is de voorleespret respectievelijk 22, 27 en 31 januari gepland. Check voor alle data en tijden onze agenda.

Vingerpopje cadeau voor nieuwe jeugdleden

Voor kinderen is het bibliotheeklidmaatschap gratis, en tijdens de Nationale Voorleesdagen krijgen ze er ook nog een leuk extraatje bij. Peuters en kleuters die tussen 22 januari en 1 februari lid worden, ontvangen een vingerpopje cadeau. We willen graag zoveel mogelijk nieuwe aspirant lezertjes als lid welkom heten. Voorlezen aan jonge kinderen is niet alleen een leuke, maar vooral ook nuttige tijdsbesteding. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. We hebben de mooiste voorleesboeken en helpen graag bij het kiezen van het juiste boek.

Voorlezen maakt je leuker!

Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren hoe een zin opgebouwd is en wordt hun woordenschat én taalbegrip vergroot. De tijd die ouders van 0- tot 6-jarige kinderen in 2018 aan voorlezen uit boekjes besteden, ligt op gemiddeld 27 minuten per dag. Dit is evenveel als in 2017, maar 14 minuten minder dan in 2016 (een daling van 34%)*. Daarom zijn, juist nu, De Nationale Voorleesdagen zo belangrijk. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

Meer over de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen worden gehouden van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari. Het is een landelijke campagne ter bevordering van het voorlezen aan kinderen van ongeveer 6 maanden tot 6 jaar oud. Er wordt traditioneel afgetrapt met het Nationale Voorleesontbijt, dit jaar op woensdag 22 januari. Bekend Nederland leest voor om te laten zien dat ook zij voorlezen belangrijk vinden. De campagne is bedoeld om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. De Nationale Voorleesdagen bestaat sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB.