Nationale Voorleeswedstrijd 2018

Gepubliceerd op: 8 april 2018 17:00

Bas van het Schip (11 jaar) is de voorleeskampioen van de provincie Gelderland! Bas is leerling van de Antoniusschool in Beesd en vertegenwoordigde onze provincie tijdens de landelijke finale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2018.

Sarah van Pruissen uit Zwolle won woensdag 23 mei de landelijke finale. De 12 provinciale kampioenen, waaronder Bas, lazen ieder een fragment voor uit het door hen gekozen boek.

Onze regionale voorleeskampioenen

De voorleeswedstrijd begint ieder jaar op de basisscholen en vindt plaats vóór 1 december. In de periode januari tot half maart vindt op een locatie in de buurt de eerste vervolgronde plaats. Bibliotheek Rivierenland organiseert elk jaar regionale kwartfinales, waarin de schoolkampioenen van Rivierenland strijden voor een plek in de provinciale finale. We organiseren zeven regionale kwartfinales. In totaal 66 schoolkampioenen strijden voor een plek in de halve finale.

Regio Bommelerwaard
Op zaterdag 3 februari kwamen 7 voorleeskampioenen uit de Bommelerwaard in Bibliotheek Ammerzoden bijeen voor de regionale kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. De jury benoemde Sarah Reesinck van basisschool De Bogerd uit Rossum tot kampioen in deze regio. Ze las voor uit het boek Brief voor de Koning van Tonke Dragt.

Regio Culemborg
Op woensdag 21 februari is Tess van Dam voorleeskampioen geworden van de regio Culemborg.

Regio Druten
De 12-jarige Madelief Kesseleer van basisschool De Appelhof uit Druten las op 3 februari een fragment voor uit het boek De Griezels van Roald Dahl. Van de 6 schoolkampioenen benoemde de jury Madelief tot winnaar van deze regio.

Regio Geldermalsen
Bas van Schip van de Antoniusschool uit Beesd werd op 7 februari in Geldermalsen voorleeskampioen van zijn gemeente.

Regio Lingewaal
Sam Donker van basisschool de Rietput uit Heukelum werd op 21 februari voorleeskampioen van de regio Lingewaal.

Regio Neder-Betuwe
Op woensdag 7 februari kwamen zes voorleeskampioenen uit de regio Neder-Betuwe in Bibliotheek Ochten bijeen voor de regionale kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. De jury benoemde de 11-jarige Chardonnay Boers van basisschool J.A. Houtkoperschool uit Ochten tot kampioen in deze regio.

Regio Neerijnen
Iris Dekker van de KWA uit Haaften werd op 7 februari voorleeskampioen van de gemeente Neerijnen.

Regio Tiel
Op woensdag 21 februari kwamen twaalf voorleeskampioenen bijeen in cultuurcentrum Tiel voor de regionale kwartfinales. Jil van der Vlerk van basisschool De Achtbaan werd voorleeskampioen van Tiel en omstreken.

Foto’s van de kwartfinales zijn te bewonderen op de facebookpagina van Bibliotheek Rivierenland.

Winnaar regionale finale

Op woensdagmiddag 14 maart kwamen de acht regionale kampioenen van Rivierenland voor de halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2018 in Zinder in Tiel voorlezen. Het is de 11-jarige Bas van het Schip uit Beesd die in de provinciale ronde gaat strijden voor een plek in de halve finale.

Bas, leerling van de Antoniussschool in Beesd, had een stoer verhaal uitgekozen. De titel van het boek was Mamma Mia Maffia. ‘Hij gebruikte zijn stem heel goed. Hij maakte er ook gebaren bij, maar op een manier die niet afleidde. Hij had ook een heel leuk slot bedacht. Bas eindigde het verhaal heel spannend, klapte vervolgens het boek dicht, terwijl iedereen graag wilden weten hoe het afliep.