Hulp bij online in coronatijd

Gepubliceerd op: 9 juli 2020 15:36

Het internet is tegenwoordig een belangrijk medium. Steeds meer zaken zijn online, eenvoudig en snel te regelen. Tijdens de coronaperiode gebeurde er veel op het internet. Zo waren veel diensten fysiek niet meer mogelijk en werden ze online aangeboden. Maar ook het onderlinge contact veranderde en speelde zich meer online en via social media af. Door het gebruik van social media wordt er ook steeds meer nepnieuws verspreid en worden mensen misleid.

Workshops en spreekuren

We vinden het belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van zaken op internet op het gebied van hulp inschakelen, dingen regelen, entertainment, onderling contact en het herkennen van nepnieuws. Daarom starten we vanaf 13 juli met een aantal activiteiten om beter te kunnen omgaan met het aanbod op internet. Het is mogelijk om verschillende workshops te volgen en je aan te melden voor spreekuren. Deelname is gratis.

Spreekuur EHBO: Eerste Hulp Bij Online

Krijg gratis 1-op-1 hulp bij al je digitale vragen. Ontdek bijvoorbeeld de mogelijkheden van het internet om contact te houden met familie en vrienden op afstand. Heb je bijvoorbeeld een vraag over online boodschappen doen? Of wil je meer weten over Netflix, Videoland en YouTube? Ook voor vragen over de digitale overheid (DigiD) en online donorregistratie kun je op het spreekuur terecht. Maak een afspraak voor 1-op-1 hulp in een vestiging bij jou in de buurt.

Workshop online donorregistratie

Sinds 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet van kracht. Wat betekent dit voor jou? Tijdens deze gratis workshop leggen we uit wat de nieuwe donorwet inhoudt en welke keuzes je kan maken binnen het donorregister. Je kan tijdens deze workshop je keuze registreren in het online register. Neem in dit geval dan het volgende mee naar de workshop:

- DigiD en wachtwoord

- Mobiele telefoon (voor SMS controle)

- Eigen laptop of tablet. Je kan ook gebruik maken van een leenlaptop in de Bibliotheek.

Workshop over nepnieuws

Nepnieuws is misleidende en onjuiste informatie in de vorm van een nieuwsbericht. Het wordt verspreid om geld te verdienen of om de publieke opinie te beïnvloeden. Ook tijdens de huidige coronacrisis wordt er veel nepnieuws verspreid. Nepnieuws en hoaxes bestaan al heel lang. Maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van social media. Iedereen kan tegenwoordig informatie plaatsen op het internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Tijdens deze workshop leer je hoe je nepnieuws kunt herkennen. Neem je eigen laptop of tablet mee. Er is ook een leenlaptop beschikbaar in de Bibliotheek.

Veiligheid

De richtlijnen van het RIVM worden tijdens alle activiteiten nageleefd. Deelnemers van de activiteiten moeten anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden en zich van tevoren aanmelden. Mensen die Covid-gerelateerde klachten hebben, mogen niet deelnemen.