Wedstrijd Wilde Bijenverhalen

Gepubliceerd op: 29 maart 2018 10:42

Heb jij het mooiste Wilde Bijenverhaal? Doe mee met de wedstrijd en lever in vóór 1 juni 2018

Wilde bijen

Je hebt natuurlijk wel eens een honingbij gezien. Maar weet je dat er in Nederland wel ruim 360 verschillende soorten bijen zijn? En dat een hommels óók een wilde bij is? Wereldwijd zijn er meer dan 20.000 soorten wilde bijen! En weet je dat meer dan 75% van onze groente en fruit en 90% van wilde bloemen bestuivers zoals bijen hard nodig hebben? Wilde bijen zijn er allerlei soorten maten en kleuren. Wil je meer weten over de verschillende soorten bijen, check dan http://www.bestuivers.nl.

Helaas gaat het niet goed met de bijen: er is veel te weinig te eten en er zijn te weinig nestelplekken. Help jij een handje mee? Zaai de zonnebloemen eerst in een potje met zaaigrond, dek dat af met een plastic zakje. Is de zonnebloem opgekomen dan plant je hem in de tuin. Heb je geen tuin, dan kan hij gewoon in een grote pot naar buiten. Je kunt ook direct zaaien in de grond. Als de bloemen open zijn dan zul je zien dat er allerlei soorten bijen op bezoek komen om stuifmeel en nectar te halen!

De wedstrijd “Wilde Bijenverhalen”

Schrijf, dicht  Dat kan in de bibliotheek of per mail via de knop onderaan deze pagina.of teken jouw “Wilde Bijenverhaal”. Wat heb je meegemaakt, waar denk je aan, waar droom je van? Gebruik je verbeelding en je fantasie voor jouw verhaal. Het verhaal mag maximaal 2.000 woorden bevatten. Als je liever wilt tekenen (een stripverhaal  bijvoorbeeld) lever dan maximaal 2 A4-tjes in.

Je kunt je bijdrage inleveren tot en met 1 juni 2018, met vermelding van je naam, leeftijd en je mailadres. Dat kan bij de bibliotheek of per mail via de knop onderaan.

De jury van “Wilde Bijenverhalen”

We hebben een deskundige jury samengesteld. In de jury zitten Kars Veling van de Vlinderstichting, Louis van Oort (journalist Nieuwsblad Geldermalsen), Margot Vonk, (schrijver), Arie van Vliet (striptekenaar), Marloes Reuvers (de Bibliotheek Rivierenland) en Jacqueline van Rooij (Bij Bewust Betuwe).

De uitslag en de prijzen van “ Wilde Bijenverhalen”

De uitslag wordt bekend gemaakt op woensdagmiddag 20 juni. De winnaars worden uitgenodigd om hun verhaal voor te dragen. Zij ontvangen nog een bericht waar en hoe laat zij verwacht worden.  De winnende verhalen worden gebundeld in boekvorm uitgegeven met illustraties van
Arie van Vliet. De winnaars ontvangen een exemplaar van het boek en een workshop striptekenen.

Voor alle deelnemers is er een aandenken aan de wedstrijd.

Tips en inspiratie voor “Wilde Bijenverhalen”

Vind je bijvoorbeeld in de volgende boeken!

Bijen en hommels (Danja de Wever)
Blij met een bij (Alison Gay)
Zeg kleine bij, wat dans jij mooi (Vera de Backker/Sabine Wisman)
Fleur de Bij ontvangt een brief van de koningin (Marianne Goudswaard/Susan Sukkel)
Het bijenboekje (J. Streit)
Fica’s dans (Hedwig van Valen-Tollenaar)
Missie red de dieren (Lian Kandelaar)
Het bijenboek (Piotre Socha/Wojcieck Grajowski)
Spinder (Simon van der Geest)

Of in deze filmpjes: Klokhuis en SchoolTV

Meer informatie over Bij Bewust Betuwe, zie HIER.