Boekenweek 2020

Van 7 t/m 15 maart 2020 is het weer Boekenweek in Nederland en Vlaanderen.
Rebellen & Dwarsdenkers is het thema van dit jaar.

Rebellen en dwarsdenkers

De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.

Boeken bij het thema

Saskia Goldschmidt

• Dit is mijn moeder

Lezing van Ellie Lust

Ellie Lust is donderdag 12 maart te gast in Het Weeshuis in Culemborg. In haar boek 'Mijn jaren bij de politie' vertelt Ellie Lust openhartig en eerlijk over de ruim dertig jaar dat ze bij de politie in Amsterdam werkte. In die jaren deed Ellie Lust ervaring op met bijna alle facetten van het politievak.

Donderdag 12 maart | 19:30 uur | Weeshuis Culemborg

GEANNULEERD Lezing van Maarten van Rossem

Met onderkoelde humor, een kritische blik en onvoorstelbaar veel kennis zal historicus Maarten van Rossem ingaan op de actualiteit, maatschappelijke vraagstukken en politieke kwesties.
'Wat iederéén vindt, is vaak de grootste flauwekul.'

Vrijdag 13 maart | 20:00 uur | Tiel

12 maart 2020 - Vanwege de situatie rond het coronavirus gaat de lezing van Maarten van Rossem NIET DOOR. We gaan op zoek naar een datum later in het jaar. Mensen die een ticket hebben gekocht, krijgen een mail van ons.

GEANNULEERD Interview Sonja Barend

Niemand minder dan Sonja Barend is te gast in de Bibliotheek in Geldermalsen. Wouter Kurpersboek interviewt haar naar aanleiding van haar boek 'Je ziet mij nooit meer terug'. Aansluitend draait LingeFilm de film 'Marianne en Leonard; Words of Love'.

Zaterdag 14 maart | 19:00 uur | Geldermalsen

12 maart 2020 - Vanwege de situatie rond het coronavirus gaat de lezing van Sonja Barend NIET DOOR. We gaan op zoek naar een datum later in het jaar. Mensen die een ticket hebben gekocht, krijgen een mail van ons.

Multatuli-gala en schrijfwedstrijd

In de aanloop naar de Boekenweek vieren we samen met de Roos van Culemborg dat het op 2 maart 200 jaar geleden is dat Multatuli in Amsterdam werd geboren. Van ambtenaar tot onruststoker, van loopjongen tot grootschrijver. Saskia Pieters promoveerde op zijn ideeën. Een afwisselende avond met cultuur en discussie.

Maandag 2 maart | 20:00 u | Culemborg

Boekenweekdaten

Vaak kies je voor een bekend boek of voor een auteur die je al kent. Of je zoekt zonder er echt over na te denken altijd binnen hetzelfde genre. Dat is lekker veilig, maar hierdoor kun je ook mooie verhalen mislopen. Denk eens anders en handel een beetje rebels... ga tijdens de Boekenweek op 'boekenweekdate'!

7 t/m 15 maart | Beneden-Leeuwen, Dreumel, Zaltbommel, Kerkdriel, Ammerzoden en Aalst

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Eric Borrias speelt 'de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween'. Naar de bestseller van Jonas Jonasson. Kom en beleef de wonderlijke avonturen van de 100-jarige Allan Karlsson, die op zijn 100e verjaardag uit het raam van het bejaardenhuis stapt en op avontuur gaat. Geniet van zijn unieke kijk op het leven.

Woendag 11 maart | 19:30 u | Zaltbommel

Biebquiz: rebellen en dwarsdenkers

Weet jij alles over rebellen en dwarsdenkers of heb je misschien veel kennis over de Boekenweek? Meld je dan samen met vrienden, familie of collega’s aan voor onze biebquiz tijdens de Boekenweek. Elk team strijdt in verschillende rondes voor een prachtige prijs. Zijn jullie het beste team?

Dinsdag 10 maart | 19.30 u | Tiel

Boekverkoop

Wil je graag een van onze toptitels hebben? Dat kan! Begin de Boekenweek goed en kom naar de bibliotheek! Ter ere van dit mooie boekenevenement organiseren we een boekverkoop. De beste toptitels liggen hier voor je klaar. Kom vooral een kijkje nemen.

Zaterdag 7 maart | 12.30 tot 16.00 uur | Tiel

Meer van Annejet van der Zijl

• Knipselmap mei artikels oer Annejet van der Zijl

• Annejet van der Zijl