De Winnaars: Ik ken überhaupt maar 1 woord Duits

Team ‘Ik ken überhaupt maar 1 woord Duits’ kwam gisteravond als winnaar uit de bus in de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland. Het team, bestaande uit de Bommelse gemeenteambtenaren Aniek van Dortmont, Jobbe van de Ven en Jessica Aarnink, haalde zowel op het onderdeel dictee, als in de digitale battle de hoogste score.
Battle voor het goede doel
De Grote DigiTaalStrijd is een battle voor het goede doel! Teams gaan met elkaar de strijd aan: wie beschikt over de beste taal- en digitale vaardigheden? Op 4 september (19:30-22:00u) waren er op 7 locaties voorrondes van de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland. Op 26 oktober volgt de Grande Finale, waar de winnaars het tegen elkaar opnemen. Dit zijn de finalisten: De Taalvreters (Culemborg), SPOM (Druten), Biebteam DigiTaalis (Geldermalsen), de Kinderkamer Digibeten (Lingewaal), Rijnbrinkgirls (Maasdriel), De Scrabbles (Neder-Betuwe), Heel Haaften Leest (Neerijnen), De Gelderlander (Tiel), De Taaltijgers (West Maas en Waal) en Ik ken überhaupt maar 1 woord Duits (Zaltbommel).
Deelnemers Grote DigiTaalStrijd
Over het goede doel

De opbrengst komt ten goede aan de inrichting of uitbreiding van speciale leer-/werkplekken in onze Bibliotheken. Mensen die dat nodig hebben kunnen op deze plekken gemakkelijk, doelgericht en onder deskundige begeleiding aan hun vaardigheden werken.
Kijk het DigiTaal Journaal
Alle finalisten
Het verhaal van Rob
Rob vertelt in het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek in Geldermalsen hoe hij het eerste deel van zijn leven als laaggeletterde doorbracht.
Het DigiTaal Journaal
De battle-avond bestaat uit een ouderwets, offline dictee en een eigentijdse online quiz waarin taal- en digitale vaardigheden centraal staan. In het DigiTaal Journaal vertelden we daar meer over. Klik hierboven voor aflevering 3.
Laaggeletterdheid, een groot maatschappelijk probleem

Meer dan 23.000 volwassen inwoners van Rivierenland hebben zó veel moeite met lezen en schrijven dat ze niet goed kunnen functioneren in onze (digitale) samenleving en op de werkvloer. Ze kunnen bijvoorbeeld geen veiligheidsinstructies, bestelformulieren of personeelsbladen lezen. Ook het lezen van bijsluiters bij medicijnen, het online aanvragen van een DigiD, het reizen met het openbaar vervoer of het voorlezen aan hun kinderen leveren vaak grote problemen op. Schaamte en isolement komt bij deze doelgroep veel voor. Laaggeletterdheid kost onze regio jaarlijks ongeveer 9 miljoen euro.
Aan dit probleem wordt in onze regio al hard gewerkt. Om het bewustzijn ervan verder te vergroten organiseren wij in samenwerking met BIZ deze ludieke battle, de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland. Hoog nodig, want iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in onze samenleving. Dat vind jij toch ook!