Battle voor het goede doel, doe mee!

De Grote DigiTaalStrijd is een battle voor het goede doel! Teams gaan met elkaar de strijd aan: wie beschikt over de beste taal- en digitale vaardigheden? Op 4 september (20-22u) zijn er in 10 gemeenten voorrondes van de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland. Eind oktober volgt de Grande Finale, waar de winnaars het tegen elkaar opnemen. Iedereen ouder dan twaalf jaar, die woonachtig, of werkzaam is in Rivierenland kan zich inschrijven. Dus kijk je buurvrouw, je collega of je klasgenoot aan en... vorm een team en schrijf je snel in!

De deelnemers

Je kunt een team vormen met drie personen. Bedenk een leuke naam voor je team en schrijf je in!

Over het goede doel

De opbrengst komt ten goede aan de inrichting of uitbreiding van speciale leer-/werkplekken in onze Bibliotheken. Mensen die dat nodig hebben kunnen op deze plekken gemakkelijk, doelgericht en onder deskundige begeleiding aan hun vaardigheden werken. 

Kijk het DigiTaal Journaal

Ronald Giphart schrijft het dictee

Schrijver Ronald Giphart schrijft de dictees voor de Grote DigiTaalStrijd. Voor zowel de voorrondes als de grande finale. Bij de Grande Finale zal hij ook aanwezig zijn. Om zijn dictee voor te lezen en om de prijzen uit te reiken.

Foto: Marc Deurloo

Het verhaal van Rob

Rob vertelt in het Digi-Taalhuis in de Bibliotheek in Geldermalsen hoe hij het eerste deel van zijn leven als laaggeletterde doorbracht.

Het verhaal van Jos

Jos is bloemist. Hij vertelt hoe het is om laaggeletterd te zijn en hoe geweldig het is om te kunnen lezen en schrijven.

Wat te verwachten op 4 september?

De battle-avond bestaat uit een ouderwets, offline dictee en een eigentijdse online quiz waarin taal- en digitale vaardigheden centraal staan. De komende tijd laten we via het DigiTaal Journaal een aantal vragen zien. Klik hierboven voor aflevering 3.

Laaggeletterdheid, een groot maatschappelijk probleem

Meer dan 23.000 volwassen inwoners van Rivierenland hebben zó veel moeite met lezen en schrijven dat ze niet goed  kunnen functioneren in onze (digitale) samenleving en op de werkvloer. Ze kunnen bijvoorbeeld geen veiligheidsinstructies, bestelformulieren of personeelsbladen lezen. Ook het lezen van bijsluiters bij medicijnen, het online aanvragen van een DigiD, het reizen met het  openbaar vervoer of het voorlezen aan hun kinderen leveren vaak grote problemen op. Schaamte en  isolement komt bij deze doelgroep veel voor. Laaggeletterdheid kost onze regio jaarlijks ongeveer 9 miljoen euro.

Aan dit probleem wordt in onze regio al hard gewerkt. Om het bewustzijn ervan verder te vergroten organiseren wij in samenwerking met BIZ deze ludieke battle, de Grote DigiTaalStrijd Rivierenland. Hoog nodig, want iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in onze samenleving. Dat vind jij toch ook!

Samen in actie tegen laaggeletterdheid in Rivierenland!

Op woensdag 25 maart 2015 hebben uiteenlopende organisaties, van overheid tot bedrijfsleven, een belangrijke stap gezet om laaggeletterdheid in regio Rivierenland terug te dringen. Met de ondertekening van het convenant ‘Bondgenootschap voor Geletterdheid’ committeren de 49 bondgenoten zich aan de structurele aanpak van dit onopvallende maar hardnekkige probleem.

Op 8 september 2015 vond de tweede bijeenkomst van het Bondgenootschap voor Geletterdheid Rivierenland plaats. Tijdens deze bijeenkomst werd het actieplan 2015-2017 gepresenteerd.