Grote DigitaalStrijd 2018

Grote DigiTaalStrijd: de winnaars van 2018

The Readshop uit Kerkdriel

Team The Readshop heeft de Grote DigiTaalStrijd 2018 gewonnen. Het team uit Kerkdriel, bestaande uit W. Kollenburg, Kees Vernooij en Pauline Kollenburg. De Grote DigiTaalstrijd is een ludieke battle, waarmee Bibliotheek Rivierenland en Businessclub Betuwe in Zaken samen aandacht willen vestigen op het thema laaggeletterdheid. Met zes enerverende evenementen op één avond en een spraakmakende aanloop, waarin schrijver Abdelkader Benali menig deelnemer wist te motiveren zich op te geven, was de Grote DigiTaalStrijd opnieuw een succes te noemen.

Dictee van Abdelkader Benali

Volg ook de Facebookpagina van de Grote DigiTaalStrijd!

Laaggeletterheid, een onderwerp dat raakt!

Schrijver Abdelkader Benali hoefde er niet lang over na te denken of hij het dictee voor de Grote DigiTaalStrijd wilde schrijven. Het onderwerp raakt hem: “Het thema laaggeletterdheid gaat me aan het hart, want ik kom zelf uit een milieu van laaggeletterden.”

HET DICTEE VAN DE GROTE DIGITAALSTRIJD 2018

Gemotiveerde nieuwkomers, aangekomen hier te lande, ervaren de moerstaal als een verraderlijke boobytrap; vooral wanneer met enige wrevel geconstateerd wordt dat de locals, de stamgasten, Jan met de korte achternaam, de confrères, het falderappes, de nouveaux riches, de glamourboys met de snelle plangas en de kleine luyden er qua verzorgd taalgebruik met de pet naar gooien.

Als opgroeiende adolescent ervoer ik eenzelfde frustratie wanneer ik merkte dat het voor de bonhomie kunnen was en voor de mecanicien kenne, voor de juf warempel en voor de schaafijsverkoper asjemenou, dan laat ik onvermeld dat het voor de hipster een latte macchiato met een shot espresso is; de bouwvakker noemt dat een bakkie pleur.

Resumerend en waarvan akte, taal is zeg maar ieder z’n ding: een bouwpakket met myriade verschijningsvormen die zich dan weer efemeer en dan weer langdurig aan ons voordoen.

 

Een groot maatschappelijk probleem

Laaggeletterdheid is een groot probleem in Rivierenland. Er wordt in de regio hard gewerkt aan de preventie en aan het bestrijden ervan. Om het bewustzijn van de problematiek verder te vergroten organiseren Bibliotheek Rivierenland en BIZ in 2018 opnieuw de Grote DigiTaalStrijd. Een ludieke battle, waar de deelnemers van de editie 2017 met plezier op terugkijken en nog lang over napraatten. En dat is mooi, want iedereen moet volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Dat vind jij toch ook?

Terugblik GDTS 2017

De GroteDigiTaalStrijd 2018

Op maandagavond 26 november gingen teams van drie personen met elkaar de strijd aan: welk team beschikt over de beste taal-, digitale en rekenvaardigheden? Iedereen van 12 jaar en ouder kon zich inschrijven. De Grote DigiTaalStrijd werd dit jaar gehouden op zes locaties: Gemeentehuis Beneden-Leeuwen, Bibliotheek Culemborg, Gemeentehuis Geldermalsen, Gemeentehuis Maasdriel, Gemeentehuis Opheusden, Gemeentehuis Tiel.

Meer lezen