Heel veel mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven. Of met rekenen, internet en op de computer werken. Een formulier invullen, een e-mail typen, voorlezen aan je kind, een ov-chipkaart opladen of brieven lezen. Al deze dingen kun je leren. Lees de waardevolle ervaringsverhalen van mensen die hulp hebben gezocht.

Het verhaal van Kees

'Ik ben geboren in Meteren. Ik werkte vanaf mijn vijftiende bij een meubelbedrijfje in de Betuwe. Mijn leven lang heb ik gezaagd, geschuurd, gefreesd. We hebben mooie dingen gemaakt. Meubels die ze nu niet meer in de fabriek maken. Maar het bedrijf van mijn baas ging failliet.

Lezen en schrijven vond ik lastig
Op een dag kwam mijn baas naar me toe, toen ik net bezig was met een grote eettafel. “Kees,” zei hij, “ik moet je wat vertellen. Ga eerst eens even zitten.” En toen vertelde hij dat het bedrijf failliet was gegaan en dat er ook geen hoop meer was voor een nieuwe start. Het was een grote klap voor mij. Ik kon het niet geloven. Ik had opeens geen werk meer. Wat moest ik nu? Ik was op school nooit een ster geweest in leren. Ik vond lezen lastig en schrijven ook. 

Dat leer ik van z'n leven niet 
Ik was nog geen zestig jaar dus kon ook niet van mijn rust gaan genieten. Ik heb toen hulp gekregen van een speciaal bureautje. Zij helpen mensen om weer te gaan zoeken naar werk en met solliciteren. Ik ben goed met mijn handen, maar ik had geen geld voor een eigen bedrijf. Ik houd ook niet van dingen regelen. Die vrouw van dat bureau zei dat ik misschien bij een ander houtbedrijf of bij een grotere meubelfabriek aan de slag zou kunnen gaan. Maar dan moest ik wel beter leren lezen en bovendien moest ik leren met de computer om te gaan. In elk bedrijf gebruiken ze tegenwoordig computers. En als je solliciteert kan je niet meer langs lopen, maar je moet dan een formulier invullen via de computer. Ik schrok toen ze dat zei. Ik dacht: Dat leer ik van z’n leven niet. Maar toen hebben we contact gezocht met het Digi-Taalhuis in De Pluk. Daar kreeg ik eerst een gesprek. En ze legden me uit dat ik niet in een grote klas zou komen te zitten, maar gewoon door een aardige vrijwilliger geholpen zou worden.
 

 

'Misschien wordt het wel weer wat met mij'


En dat klopte. Ik oefen nu al een tijdje elke donderdagmiddag met Jaap. Dat hebben we zo afgesproken. Jaap heeft me eerst geholpen met het begin. Er was een programma op de laptop daar, in de bibliotheek. Samen hebben we dat gedaan. Het heet Klik en Tik. Door dat programma leerde ik stap voor stap hoe ik het moet doen op de computer. Echt vanaf het begin. En nu zijn we ook bezig met internetten. Ik heb voor het eerst iets op Marktplaats gezet, nog een oude stoel die ik ooit heb gerepareerd. En hij is verkocht! Binnenkort gaan we oefenen met een sollicitatieformulier. Best moeilijk. Maar ik heb geleerd dat ik nog steeds kan leren! Misschien wordt het wel weer wat met mij!'

Het verhaal van Jos

Jos is bloemist. Hij vertelt hoe het is om laaggeletterd te zijn en hoe geweldig het is om te kunnen lezen en schrijven.

Het verhaal van Rob