Leer werken met de 3D-printers, de vinylsnijder en de lasersnijder in de moderne, open werkplaats in de Bibliotheek Tiel. Bedruk je t-shirt, maak een sticker en snij je eigen ontwerp uit hout.

Dit moet je weten:

 • In de Maakplaats is iedereen welkom. Je hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek en meedoen is gratis. Je betaalt alleen een bijdrage voor de materialen die je gebruikt. 
 • In onze agenda vind je de openingstijden en activiteiten van de Maakplaats. Voor de Open Maakplaats hoef je niet te reserveren. Bij binnenkomst kun je je melden bij een medewerker. 
 • Hieronder zie je welke apparaten en materialen we gebruiken. We helpen je met het ontwerp en de uitvoering. Je kan ook je eigen ontwerp meenemen.
 • Werken met de apparaten van de Maakplaats is alleen mogelijk onder begeleiding van een medewerker en is op eigen risico. 
 • Kinderen jonger dan 9 jaar, mogen alleen onder begeleiding van een ouder of begeleider in de Maakplaats werken.
 • Eten en drinken is niet toegestaan.

Activiteiten in de Maakplaats

In de Maakplaats kan ik experimenteren met verschillende ontwerpen. Zoals mijn eigen koffiecuphouder, ik ben er heel blij mee!

- Allard

Uitgelicht: Bedruk je eigen tas of kleding

De Bibliotheek organiseert in wijkcentrum De Doorkijk in Druten workshops voor kinderen tussen de 10-14 jaar. Je leert een ontwerp maken en je gaat ‘m zelf op je tas of kleding drukken met de hittepers.

Dat wil ik ook!


Volg de Maakplaats online

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en jij kan met ons meedoen! Bouw mee aan projecten, ontwerp je eigen onderdelen en inspireer ons met creatieve ideeën.  

Schaakbord (deel 2)

Schaakbord (deel 1)

Banksy Street Art

Koffiecuphouder

Hunger Games embleem

Heartstopper t-shirt

Artikelen thuiskantoor

Sfeerlampje (Deel 2)

Sfeerlampje (Deel 1)

Maakplaats Community

Word een member van de Maakplaats Community en deel je ideeën met andere creatievelingen. Bouw samen aan projecten, deel ontwerpen en laat weten wat je in toekomstige video's zou willen zien en leren. Dit is de online ontmoetingsplek van de Maakplaats Tiel.

Ja, ik doe mee!

Boeken over maken

Bekijk collectie

De apparaten

3D-printer

In de Maakplaats staan 2 Ultimaker 2 3D-printers. Deze printers maken gebruik van gerecycled plastic filament draad. Dit filament komt gesmolten uit de printkop en kan er in elke gewenste vorm uit komen. Je ontwerp wordt millimeter voor millimeter opgebouwd. De Ultimaker 2+ is een ‘single extrusion’-printer, wat betekent dat je één kleur tegelijk kunt printen.

In de Maakplaats kan je met de laagdrempelige software Tinkercad zelf een ontwerp maken. Mocht je online een kant-en-klaarontwerp hebben gezien, dan kan je deze ook downloaden en uitprinten.

Vinylsnijder

In de Maakplaats staat een Vinylsnijder, de GCC Expert II. Met een vinylsnijder kun je stickerfolie (vinyl) snijden en zo de tofste ontwerpen maken. Denk aan een spreuk op de muur, raamstickers, een sticker op je laptop of telefoon, een sjabloon om mee te verven en ga zo maar door.

Naast vinyl, is het ook mogelijk om zogenaamd flexfolie te snijden. Flexfolie is geschikt om op textiel te drukken, wat betekent dat je dus je eigen T-shirt, schort of tas kunt bedrukken met een ontwerp dat je zelf hebt gemaakt.

 

Transferpers

Met de Calortrans CT-3838 II transferpers druk je in een paar seconden jouw zelfgemaakte ontwerp op textiel. Je legt je ontwerp onder de hitteplaat van deze pers, en met de krachtige veren wordt de druk en warmte gelijkmatig verdeeld zodat je een
mooi strak ontwerp krijgt. Met een oppervlakte van 38 x 38 cm heb je alle ruimte om bijvoorbeeld een T-shirt, tas of kussensloop te bedrukken.

Lasersnijder

Met de BRM 3050 - 60 Watt lasersnijder zijn er eindeloze mogelijkheden om materialen te snijden en te graveren! Met een
oppervlakte van 30cm x 50cm heb je genoeg ruimte om bijvoorbeeld prachtige platen hout, karton, acryl of bijvoorbeeld leer te bewerken. Je kunt deze machine zo instellen dat de laser geheel door het materiaal snijdt, zodat je mooie, strakke objecten kunt maken. Maar je kunt er ook subtiel mee graveren.

Je kunt in de Maakplaats een ontwerp maken met de gratis
software Inkscape, of je levert een ontwerp aan op USB. 


Wat kost dat?

 • Multiplex plaat 3mm: €2,00 per plaat
 • Multiplex plaat 5mm: €3,00 per plaat
 • Stickerfolie: €1,00 per stuk
 • Flexfolie: €2,00 per stuk
 • 3d print filament (PLA): €0,50

> In de Bibliotheek kun je NIET pinnen. Neem dus contant geld mee.


Vragen?

Contact ons via:
maakplaats@bibliotheekrivierenland.nl 
of 0344 - 63 99 40.


www.bibliotheekrivierenland.nl/maakplaats