Welkom in het MediaLab

Terug naar Leren

In de Bibliotheek Tiel en de Bibliotheek Geldermalsen is een Medialab. Je kunt er kennismaken met technologie en nieuwe media en vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn in een digitale wereld. Leer spelenderwijs programmeren, ontwerp je eigen verhaal in een sprekend fotoalbum of bouw je eigen robot! 

Op deze pagina zie je wat je in het MediaLab allemaal kunt doen en leren en welke activiteiten in het MediaLab worden georganiseerd. Je bent welkom om nieuwe ervaringen op te doen!

Klooi-activiteiten voor thuis

 • Verras je moeder met een pop-up-Minecraftkaart!

  Zondag is het Moederdag! Zoek je nog een mooi cadeau? Of heb je misschien gewoon zin in nog een klooi-activiteit? Het MediaLab heeft het allebei voor je! Deze twee toffe moederdagkaarten zijn fantastisch...

  7 mei 2020

  Bekijk details van Verras je moeder met een pop-up-Minecraftkaart!

 • Klooien in de meivakantie

  Elke schoolvakantie organiseert ons MediaLab een klooi-activiteit, dus nu ook! In dit filmpje laten we je zien, hoe je een stoere robotarm maakt. Gewoon thuis!

  30 april 2020

  Bekijk details van Klooien in de meivakantie

Digitaal spelen

We kennen allemaal de apps en software waarmee je op een tablet of laptop kunt werken. Maar er bestaan ook materialen waarmee je kunt spelen mét het scherm in plaats van óp het scherm. Zo hebben we in het Medialab materialen die spelen met een iPad een nieuwe dimensie kunnen geven.

MediaLab Tiel

In het MediaLab Tiel kunnen kinderen en ouders onder begeleiding gebruikmaken van de aanwezige spellen en materialen. Het is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Kijk in de agenda wanneer het MediaLab Tiel geopend is of bel met de klantenservice 0344 - 63 99 40.

MediaLab Geldermalsen

In het MediaLab Geldermalsen kunnen kinderen en ouders onder begeleiding gebruikmaken van de aanwezige spellen en materialen. Het is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Kijk in de agenda wanneer het MediaLab Geldermalsen geopend is of bel met de klantenservice 0344 - 63 99 40.

Robotica en programmeren

Robotica is een relatief nieuw begrip. Maar nu al zijn er robots overal om ons heen. Heb je al eens een robot het gras zien maaien? En wist je dat auto's grotendeels door robots in elkaar gezet worden? Er komen steeds meer robots. Geen onzinnig idee dus om je een keer te verdiepen in hoe een robot zijn werk eigenlijk kan doen. In het Medialab hebben we leuke robotjes en programmeerlessen voor verschillende leeftijdsgroepen en op diverse niveaus.

Offline programmeren

Leer hoe programmeren werkt, zonder gebruik te maken van een computer. De principes van progammeren en de werking van een computer worden zo heel helder en tastbaar. Je leert als het ware denken als een computer. Computational Thinking noemen we dat. Dit kan door middel van alledaagse voorwerpen, maar ook met bordspelletjes.

Wetenschap en techniek

Elektronica voor kinderen: elk component heeft zijn eigen functie, zoals een druksensor, potmeter of dimmer. De componenten worden met de magneetjes als bouwsteentjes aan elkaar geklikt en klaar is het project! Niks solderen of programmeren, gewoon leuke dingen bedenken en simpelweg maken. 

Construeren en programmeren

Bouw je eigen pratende robotvriend en maak hem precies zoals jij wilt. Codeer zijn gedrag en doe leuke activiteiten met hem. Het is natuurlijk supertof om je eigen robot te bouwen en die vervolgens te programmeren. Twee vliegen in een klap: en je leert het bouwen én programmeren. Hiervoor gebruiken we pakketten van onder meer Lego en K’nex.

Ontwerpen en maken

Het is belangrijk dat kinderen allerlei vaardigheden meekrijgen die horen bij de 21e eeuw: van oplossingsgericht denken tot ondernemen en samenwerken. Het maakonderwijs richt zich specifiek op het aanleren van creatieve en technische vaardigheden. Het stimuleert het kind zijn of haar talenten op dit gebied te ontplooien en helpt zo een nieuwe generatie kritische makers en ontwerpers op te leiden. Door iets te maken, leer je problemen oplossen, de wereld beter begrijpen én deze te beïnvloeden. Het Medialab beschikt over een 3D-printer, 3D-pennen en zogenoemde 'klooikoffers', waarmee je zelf iets kunt maken. 

Creativiteit en fantasie

Stel je eigen verhaal samen en werk scene voor scene uit in Lego (eventueel met behulp van software). Of ontwerp je eigen verhaal in een sprekend fotoalbum. Je kunt een scene uit een boek als basis nemen, of gebruikmaken van een nieuwsitem. Je kunt zelfs een green screen gebruiken voor het maken van een filmpje of animatie, of een stopmotion-app voor het verbeelden van een verhaal. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

www.bibliotheekrivierenland.nl/medialab