Taalhuis Buren/Neder-Betuwe van start

Gepubliceerd op: 11 april 2024 10:45

Het Taalhuis Buren/Neder-Betuwe is officieel van start gegaan. Dit initiatief brengt verschillende organisaties samen in de strijd tegen laaggeletterdheid. De gemeenten Neder-Betuwe en Buren hebben de handen ineengeslagen om dit Taalhuis te realiseren. Samen met partners zoals Welzijn Rivierstroom en ROC Rivor kijken wij nu actief naar de praktische invulling van het Taalhuis.

Tijdens een bijeenkomst vorige week werden stakeholders uitgenodigd om niet alleen de lancering van het Taalhuis te vieren, maar ook om te brainstormen over de effectieve werking ervan in Buren en Neder-Betuwe. Lisanne van Iterson, ontwikkeladviseur Participatie en Zelfredzaamheid bij Bibliotheek Rivierenland, liet in een presentatie weten dat je als volwassene laaggeletterd bent, als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen: “Niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen heeft gevolgen. Je vindt bijvoorbeeld minder snel een baan of hebt minder grip op je geldzaken.”

Recente statistieken tonen aan dat bijna 1,8 miljoen mensen tussen 16 en 65 jaar in Nederland kampen met taal- en/of rekenproblemen, terwijl meer dan 700.000 mensen van 65 jaar en ouder hiermee te maken hebben. In Buren is 12% van de inwoners laaggeletterd, terwijl dit percentage in Neder-Betuwe op 9% ligt.

Een belangrijk doel van een Taalhuis is volgens Van Iterson om mensen te vinden die laaggeletterd zijn en hen door te verwijzen. “Een Taalhuis stelt oefenplekken en materialen ter beschikking en werken met een docent van het ROC en getrainde vrijwilligers.”

Voorafgaand aan de presentatie konden de genodigden in kleine groepjes een zogenaamd Escape Koffer-spel doen. Het doel van het spel was om het cijferslot van een kistje te openen. Dit bleek voor alle deelnemers erg moeilijk waardoor men hints kon vragen. Die hints bestonden bijvoorbeeld uit kaartjes met daarop de tekst: ‘Je ziet het toch?’ of ‘Kun je niet lezen?’. Het lukte niemand het kistje te openen. “En dat is nou precies het doel van dit spel,” meent Van Iterson. “De Escape Koffer laat mensen ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Spelers lopen vast in taal en merken hoe frustrerend dit kan zijn. Een betekenisvolle ervaring die bijdraagt aan meer begrip.”

Meer over het Taalhuis