De Zadenbieb heeft een ruime collectie zaden van groenten, kruiden, planten en bloemen die je - net als een boek - mee naar huis mag nemen. Kom gratis zaden uitzoeken. Neem ze mee naar huis, plant en oogst nieuwe zaden van de sterkste plant en breng de zaadjes weer terug. Zo vul je de Zadenbieb voor andere gebruikers! 

De Zadenbieb vind je op de begane grond van de Bibliotheek Tiel. Het is een bijzondere kast met bijna honderd laatjes. Hierin liggen de zaden bewaard van bloemen, kruiden en planten uit de Vlindertuin de Zindering en uit vele andere Tielse tuinen. Je mag een zakje meenemen, je kweekt je plantje op en je probeert op jouw beurt weer zaad te winnen. Dit breng je dan weer terug naar de Zadenbieb.

Zo werkt de Zadenbieb

Het is heel simpel. Kom naar de Bibliotheek Tiel en kies de zaden die je graag wilt hebben.

Zaden gebruiken

Meld je aan voor het laatste nieuws

We organiseren activiteiten over onderwerpen die passen bij de Zadenbieb. Zoals bijvoorbeeld lezingen en workshops. Wil je graag hiervan op de hoogte zijn en nieuws ontvangen over de Zadenbieb, meld je dan aan via onderstaande knop.

Ja, ik blijf graag op de hoogte

Een collectie die groeit

Alle zaden uit de Vlindertuin zijn biologisch. Dit is een principe waar bewust voor gekozen is. Je mag zaad van bloemen, planten of groenten en kruiden uit je eigen tuin inleveren, die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Het gebruik van de Zadenbieb is gratis en het uitlenen gaat op basis van vertrouwen. Door het ruilen en inleveren (doneren) van zaden ontstaat een steeds grotere collectie en kan de Zadenbieb voortbestaan. Meer informatie hierover vind je op de website van de Zadenbieb.


Meer tips


GroenPlein

groenplein

Er zijn veel kleine en grote acties rondom duurzaamheid, waarmee jij het verschil kan maken. De Bibliotheek is er voor iedereen die inspiratie zoekt: jong en oud, leden en niet-leden, particulier en ondernemer. Op het GroenPlein vind je gevarieerde activiteiten, cursussen over duurzamer leven rondom huis en tuin en natuurlijk passende leestips. Alles ter inspiratie om zo de wereld een beetje mooier te maken.

Naar het GroenPlein

Lezingen en workshops


Mede mogelijk gemaakt door


  • www.bibliotheekrivierenland.nl/zadenbieb