Leesplezier Thuis

Kinderopvang

Leesplezier Thuis maakt deel uit van de Gezinsaanpak, waarbij we ouders aanmoedigen om thuis meer te praten, te lezen en plezier te hebben met lezen. We willen voor zoveel mogelijk gezinnen hierin van betekenis zijn. Door ouders thuis te helpen om samen met hun kind actief bezig te zijn met taal. Bijvoorbeeld tijdens een spelletje of het voorlezen. Zo willen we ervoor zorgen dat er thuis veel taal is en dat lezen leuk wordt gevonden.

Ik wist niet dat het zo belangrijk was om al tegen mijn baby te praten en wist niet wat ik moest zeggen. De leescoach heeft mij daar ontzettend bij geholpen en voorgedaan hoe ik dat kon doen.

Een gezin aanmelden voor Leesplezier Thuis

Professionals zoals leerkrachten en/of IB-ers van een basisschool, pedagogisch medewerkers, een Peuter-/ Jeugdconsulent en instanties als een consultatiebureau, de GGD en of/ JGZ kunnen een gezin aanmelden. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouder(s).

Gezin aanmelden

Wat willen we bereiken?

Leesplezier Thuis is bedoeld voor laagtaalvaardige NT1 en NT2 gezinnen met kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 7 jaar. Het doel is om bij het gezin een taalrijke en positieve leesomgeving te creĆ«ren. Thuis (voor)lezen is belangrijk omdat het de taalontwikkeling van kinderen helpt. Het stimuleert  hun verbeeldingskracht, verbetert de concentratie en begrip van verhalen. Dit is goed voor de algemene ontwikkeling. Bovendien versterkt het de band tussen ouders en kinderen. Kortom, het is een waardevolle gewoonte! We willen de gezinnen op weg helpen ook zo'n gewoonte te omarmen. 

Wat doen wij?

Onze leescoach komt maximaal 10 keer bij een gezin thuis en richt zich met name tot de ouders. Na 3 bezoeken bespreekt de leescoach met de ouders of de ondersteuning goed gaat. Na 3, respectievelijk meer en maximaal 10 bezoeken, volgt een terugkoppeling richting de aanmelder/verwijzer. Tijdens elk bezoek onderneemt de leescoach ook een speel- en/of leesactiviteit met het kind.

 

Voor het eerst in vijf jaar heb ik mijn kind kunnen voorlezen in het Arabisch.
Ik wist niet dat de Bibliotheek deze boeken had.